onsdag 13 juli 2011

Nybakade baguetter till frukost

Vad kan man bättre överraska sin sovande familj med, än nybakt, härligt doftande bröd!? I går kväll innan jag gick och la mig bestämde jag mig för att sätta en deg som fick jäsa i rumstemperatur över natten (ska väl tilläggas att jag gick och la mig väldigt sent). Degen fick jäsa i 5 timmar och 30 min innan jag bakade ut den till baguetter som sedan fick jäsa ytterligare 15 min innan de gräddades. Underbart gott blev resultatet! Tog med mig lite till jobbet också så att åtminstone en av mina goa arbetskamrater fick smaka :)


Goda baguetter (6 bröd)

25 g jäst
7 dl kallt vatten
0,5 dl olja
2 tsk salt
4 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl


1. Smula ner jästen i en djup degbunke. Häll på lite av vattnet och lös upp jästen.Tillsätt resten av vattnet, oljan, saltet och de båda mjölsorterna, men spara 1 dl till utbakningen. Arbeta degen kraftigt. Degen ska vara lös i konsistensen.

2. Täck bunken med plastfolie eller tättslutande lock. Låt degen jäsa i sval temperatur 4-5 timmar (eller över natten - minska då jästen till hälften). Värm ugnen till 250 grader.

3. Mjöla bakbordet. Häll försiktigt ut degen. Mjöla händerna och vik ihop den lätt. Dela den i 6 lika stora delar.Rulla ut delarna till längder, som läggs tre och tre på bakpappersklädda plåtar.

4. Jäs längderna i ca 15 min under bakduk.Dofta över lite mjöl. Grädda brödet mitt i ugnen ca 15-20 min. Låt de svalna på galler utan bakduk.

Tips: Spraya gärna brödet med lite vatten mot slutet, så får de en god och knaprig yta.

- Receptet hittade jag via HittaRecept.se -

1 kommentar:

  1. Baguetter är ju så gott. Det passar till både frukost, lunch och middag. :-)

    SvaraRadera