söndag 7 november 2010

Cherry on Top Award

Jag har fått en award! En Cherry on Top Award! Min första utmärkelse och den tackar jag Erika som har bloggen - Bakglädje - för! En fin blogg med massor av olika bakverk. Jag blir sååå glad att du tycker om och finner inspiration i min blogg!

Reglerna för utmärkelsen är:

- Tacka den person du fick den av.
- Kopiera utmärkelsen till din blogg.
- Dela 3 saker du gillar med dina läsare.
- Skicka utmärkelsen till 5 bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.

3 saker som jag gillar:

- TÅRTOR! (det var svårt att gissa va! ;o)
- Resor (tyvärr har det blivit för lite av den varan tycker jag)
- Bli bjuden på mat (då får man mycket inspiration + att det är skönt att slippa laga mat själv för en gång skull, hihi)

Jag vill ge den här awarden vidare till:

- Tårtspecialisten
- Bakecake
- Kakmonstren
- Bakfnatt
- Tårtsmulan

Smartson söker testpiloter!

Arla har lanserat smaksatt vispgrädde och nu sökert Smartson 3000 testpiloter. Smakerna är JORDGUBB och CHOKLAD. Jag har redan massa ideér om vad jag skulle kunna använda de till, så jag längtar tills jag får chansen att prova dom, vare sig det är genom att bli testpilot eller helt enkelt köpa dom när de kommer ut i butik! Vill du också få chansen att bli testpilot? Då kan du klicka här!

lördag 6 november 2010

Godaste chokladbiskvierna!

De här är de absolut godaste chokladbiskvierna jag vet! Jag har köpt flera biskvier på olika konditorier men har aldrig hittat den rätta konsistensen. De har antingen varit för hård/seg/tunn botten eller för söt smörkräm. Detta receptet tycker jag har det bästa av allt!


Botten:
400 g mandelmassa
2 st äggvitor (medium-large)
Smörkräm:
100-150 g rumsvarmt smör el margarin
1 1/2 dl florsocker
1 st äggula
2 msk kakao
Glasyr:
100-150 g mörk choklad
Ugn:
200 grader
-Räcker till ca 25 st biskvier-

1. Blanda riven mandelmassa tillsammans med äggvitan och rör till en smidig smet. Jag använder en gaffel till detta.


2. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och jämna till dom. Jag gör mina ca 5 cm i diameter.
3. Grädda i nedre delen på ugnen 10-15 min. De ska bara precis få lite färg. Lossa kakorna omedelbart och låt svalna på galler.
4. Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen.

5. Bred smörkrämen på kakornas undersida lite toppigt. Ställ kakorna i kylskåpet och låt smörkrämen stelna.

6. Smält chokladen och doppa biskvierna (smörkrämssidan) i chokladen. Låt stelna.
7. Förvaras i kylskåp.

torsdag 4 november 2010

Högklackad sko-tårta

Veronica fyllde 30 år och hennes familj tyckte att HON skulle ha en tårta för en gång skull. Jag har gjort flera tårtor till hennes familj, bl a doptårtor och ett antal fotbollstårtor. Veronicas favoritfyllning är bananmousse, men det är inte lika populärt bland övriga familjemedlemmar :oP så den här gången blev det chokladbottnar fyllda med nougatchokladmousse och hallonmousse.
Veronica ÄLSKAR skor och har massvis! Hon gillar grönt och hon gillar Calla lilys (vet inte vad de heter på svenska). Efter lite funderande och ett antal skisser fick det bli så här.
Jag valde att göra skon ganska enkel, men blev hyffsat nöjd med den. Det är den andra skon jag gör. Den första var till Emilias 18-års tårta.

onsdag 3 november 2010

Äggulor?

Jag får alltid väldigt många äggulor över när jag gör mousser, men jag vet aldrig vad jag kan göra med dom. Jag har massor av uppvispade äggulor i frysen och flera stycken i kylskåpet. En del använder jag till min smörkräm, men får ändå otroligt mycket över! Det känns inte kul att slänga. Det känns om ett väldigt slöseri!
Var gör ni med era överblivna äggulor? Är det någon som har tips på vad man kan hitta på?

söndag 31 oktober 2010

Rorri och fåret Shaun

Adrian fyllde 2 år och önskemålen var Rorri Racerbil, Fåret Shaun och en grävmaskin. Det är roligt att modellera och faktiskt ganska bra, för då kan man göra mycket i förväg.

Jag gillar verkligen fåret Shaun och sitter bänkad vid tv'n när det börjar :o) Nästa gång kanske jag vågar mig på en stående? Har fortfarande lite svårt att få till stående gubbar m.m. Om det är någon som har en beskrivning eller har sett någon sådan någonstans så får ni gärna tipsa!

Tror jag fick med det mesta på Rorri, men ser nu att jag glömde stjärnan på hjälmen (trots att jag tänkte på det 100 gånger!) Men jag tror nog Adrian såg vem det var ändå :o)

På den andra tårtan fick grävmaskinen stå. Först hade jag tänkt att den skulle gräva upp ett hål i tårtan, men sen tyckte jag det var en bra idé att den "grävde" upp 2:an istället. Fick också tillfälle att använda mig av min tegelstenskavel som jag köpte för längesen, men aldrig har använt. Hoppade att någon av mina pojkar skulle vilja ha en riddarborg eller nåt sånt, men det har de inte varit minsta intresserade av :oP

Det var lite svårt att få skopan och armen på plats trots att jag använde spagetti för att stödja upp. Jag ville göra allt i marsipan i och med att en liten 2-åring oftast vill äta upp just dekorationerna. Det hade antagligen varit lättare att göra den i gumpaste. Hoppas den höll i alla fall.
Första tårtan bestod av ljusa bottnar (vaniljsmak) fylld med hallonmousse och vit choklad. Den andra tårtan var fylld med päronmousse och min version av glasscreme eller fluffig vaniljkräm som jag tycker är ett mycket mer passande namn eftersom det inte alls har med glass att göra.
Spacklade med smörkräm, täckta och dekorerade med marsipan/sugarpaste.

torsdag 28 oktober 2010

Fullt upp!

Det har blivit lite dåligt med inlägg den senaste veckan, men det beror på att jag har fullt upp! Jag har 3 tårtor att göra till helgen + att jag av någon konstig anledning bjöd in en massa folk på spökkalas här hemma ;o). Så nu har jag MASSOR att fixa! Det bakas, lagas mat, pysslas, städas, sys kläder, handlas m.m här. Vet i sjutton hur jag hade tänkt hinna med allt faktiskt, men det löser väl sig.....på något sätt....hoppas jag.... :o/
Men å andra sidan kommer ni ju snart få se några nya tårtor här, så den som väntar på något gott... :o) Tills dess får ni ha en underbar helg!