För några dagar sen satt jag och funderade på att göra en Schwartzwaldstårta, bara för att jag var så himla sugen! Så jag började kolla runt efter ett bra recept. Ibland skulle man använda hasselnötter utan skal. Och hur får man bort det tänkte jag?
Jo, man kan rosta hasselnötterna i ugnen (175 grader i ca 15 min) och sedan gnugga dom med en ren kökshandduk. Så det gjorde jag, och detta blev resultatet...
Inte så bra... Trots att jag gnuggat och gnuggat fanns det mycket skalrester kvar. Och en riktigt smutsig kökshandduk fick jag på köpet! Så jag la de där nötterna åt sidan och så blev det ingen tårta.
Men så satt jag här igår kväll och letade runt på webben efter en snygg bakgrund till min blogg, och hamnade på något sätt på en sida (My Baking Addiction) där de tipsade om hur man får bort skalet från hasselnötterna, på ett nytt sätt! Jippie! Tänkte ju genast på de där hasselnötterna jag lagt undan.
Jag lägger ut receptet längre ner, men här får ni se hur mina hasselnötter såg ut efter att jag kokat, torkat och rostat dom.
Hur man skalar hasselnötter:
- 5-6 dl kokande vatten
- 3 msk bikarbonat
- 200 g hasselnötter
Koka upp vattnet och tillsätt bikarbonaten. Vattnet kommer då att börja bilda skum. Häll i nötterna och koka i ca 3 min. Vattnet kommer att bli svart. Under tiden som nötterna kokar, förbereder du en skål med iskallt vatten. Efter 3 min, ta upp en testnöt och lägg i det iskalla vattnet. Använd dina fingrar för att ta bort skalet. Om du har svårt att få bort skalet, koka nötterna 1-2 min till, och testa ännu en nöt.
När skalet är lätt att ta bort, häller du resten av nötterna i det kalla vattnet. När alla nötterna är skalade, lägger du dom på en ren, torr kökshandduk eller hushållspapper och torkar dem noggrant.
Tips!
Om du vill kan du sedan rosta dem i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15 min. Det är klart värt det!
I det här Youtube-klippet visar Alice Medrish hur hon använder kokande vatten och bikarbonat för att få bort skalet på hasselnötterna: