tisdag 9 november 2010

Nötklickar med choklad

Jag har haft en burk med mald hasselnöt och mandel ståendes ett tag och funderat vad jag skulle kunna hitta på med det. Igår ville jag ha något snabbt och lätt till kaffet så jag satte mig ner och bläddrade i boken -Sju sorters kakor- och hittade ett recept på "Nötklickar". I receptet står det att man ska använda 2 dl (125 g) nötkärnor, men eftersom jag bara hade ca 65 g så ändrade jag lite. Tog lite extra margarin och la till lite grovt hackad vit och mörk choklad från Odense. Jag skriver receptet så som jag gjorde det.
Nötklickar med choklad -ca 25 st-
65 g mandel och hasselnötter (malda)
60 g margarin el smör (rumsvarmt)
1/2 dl socker
1 ägg
1 dl vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
50 g vit choklad
50 g mörk choklad
Mal nötterna. Blanda mjöl, bakpulver och nötter i en skål. Vispa matfett och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda i mjölblandningen och till sist den hackade chokladen.
Klicka ut smeten på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Ugn: 200 grader

måndag 8 november 2010

Söta praliner

Jag har sett små söta praliner och cupcakespraliner lite överallt nu, så när jag hade gjort mina chokladbiskvier sist fick jag lite smält mörk choklad över. Ett gyllene tillfälle att göra praliner! Sen var ju frågan vad jag skulle fylla dom med? Jag tog lite smått och gott av det jag hade hemma. Det här blev resultatet:

- vit choklad, nougat, mörk choklad
- marsipan, nougat
- vit choklad, hasselnötter, nougat

Sen toppade jag dom med små blommor gjorda i gumpaste och dekorationspärlor från Dr Oetker.

söndag 7 november 2010

Cherry on Top Award

Jag har fått en award! En Cherry on Top Award! Min första utmärkelse och den tackar jag Erika som har bloggen - Bakglädje - för! En fin blogg med massor av olika bakverk. Jag blir sååå glad att du tycker om och finner inspiration i min blogg!

Reglerna för utmärkelsen är:

- Tacka den person du fick den av.
- Kopiera utmärkelsen till din blogg.
- Dela 3 saker du gillar med dina läsare.
- Skicka utmärkelsen till 5 bloggar som du tycker förtjänar denna utmärkelse.

3 saker som jag gillar:

- TÅRTOR! (det var svårt att gissa va! ;o)
- Resor (tyvärr har det blivit för lite av den varan tycker jag)
- Bli bjuden på mat (då får man mycket inspiration + att det är skönt att slippa laga mat själv för en gång skull, hihi)

Jag vill ge den här awarden vidare till:

- Tårtspecialisten
- Bakecake
- Kakmonstren
- Bakfnatt
- Tårtsmulan

Smartson söker testpiloter!

Arla har lanserat smaksatt vispgrädde och nu sökert Smartson 3000 testpiloter. Smakerna är JORDGUBB och CHOKLAD. Jag har redan massa ideér om vad jag skulle kunna använda de till, så jag längtar tills jag får chansen att prova dom, vare sig det är genom att bli testpilot eller helt enkelt köpa dom när de kommer ut i butik! Vill du också få chansen att bli testpilot? Då kan du klicka här!

lördag 6 november 2010

Godaste chokladbiskvierna!

De här är de absolut godaste chokladbiskvierna jag vet! Jag har köpt flera biskvier på olika konditorier men har aldrig hittat den rätta konsistensen. De har antingen varit för hård/seg/tunn botten eller för söt smörkräm. Detta receptet tycker jag har det bästa av allt!


Botten:
400 g mandelmassa
2 st äggvitor (medium-large)
Smörkräm:
100-150 g rumsvarmt smör el margarin
1 1/2 dl florsocker
1 st äggula
2 msk kakao
Glasyr:
100-150 g mörk choklad
Ugn:
200 grader
-Räcker till ca 25 st biskvier-

1. Blanda riven mandelmassa tillsammans med äggvitan och rör till en smidig smet. Jag använder en gaffel till detta.


2. Klicka ut på plåt med bakplåtspapper och jämna till dom. Jag gör mina ca 5 cm i diameter.
3. Grädda i nedre delen på ugnen 10-15 min. De ska bara precis få lite färg. Lossa kakorna omedelbart och låt svalna på galler.
4. Vispa ihop alla ingredienserna till smörkrämen.

5. Bred smörkrämen på kakornas undersida lite toppigt. Ställ kakorna i kylskåpet och låt smörkrämen stelna.

6. Smält chokladen och doppa biskvierna (smörkrämssidan) i chokladen. Låt stelna.
7. Förvaras i kylskåp.

torsdag 4 november 2010

Högklackad sko-tårta

Veronica fyllde 30 år och hennes familj tyckte att HON skulle ha en tårta för en gång skull. Jag har gjort flera tårtor till hennes familj, bl a doptårtor och ett antal fotbollstårtor. Veronicas favoritfyllning är bananmousse, men det är inte lika populärt bland övriga familjemedlemmar :oP så den här gången blev det chokladbottnar fyllda med nougatchokladmousse och hallonmousse.
Veronica ÄLSKAR skor och har massvis! Hon gillar grönt och hon gillar Calla lilys (vet inte vad de heter på svenska). Efter lite funderande och ett antal skisser fick det bli så här.
Jag valde att göra skon ganska enkel, men blev hyffsat nöjd med den. Det är den andra skon jag gör. Den första var till Emilias 18-års tårta.

onsdag 3 november 2010

Äggulor?

Jag får alltid väldigt många äggulor över när jag gör mousser, men jag vet aldrig vad jag kan göra med dom. Jag har massor av uppvispade äggulor i frysen och flera stycken i kylskåpet. En del använder jag till min smörkräm, men får ändå otroligt mycket över! Det känns inte kul att slänga. Det känns om ett väldigt slöseri!
Var gör ni med era överblivna äggulor? Är det någon som har tips på vad man kan hitta på?